Європарламент вважає справедливою чинну угоду про Brexit

Резолюція

У Європарламенті підтримали політичну і юридичну позицію про те, що укладені домовленості про вихід Великої Британії із Європейського Союзу є справедливими, збалансованими та юридично визначеними.

Про це йдеться в ухваленій 18 вересня резолюції Європарламенту, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Члени парламенту заявили неприпустимість будь-яких угод про вихід (Великої Британії з ЄС – ред.) без пункту про умови режиму кордону між Ірландією та Північною Ірландією (так званий backstop – ред.)», - вирішили у ЄП.

Окрім цього, наголошується, що, це саме Велика Британія нестиме особисту відповідальність у випадку відсутності умов про вихід з ЄС.

Читайте також: Brexit: Євросоюз відкритий для конструктивних пропозиції Лондона 24/7

Водночас, європарламентарії погодилися, що Британія може заявити про продовження термінів виходу, якщо на це надійде запит із Лондону.

Оцінюючи принципові політичні і юридичні наслідки зазначеної резолюції Європарламент заявив, що усі подальші рішення Європейської ради про Brexit не можуть суперечити положенням даного документу.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон неодноразово заявляв про намір вивести країну з ЄС 31 жовтня "за будь-яких умов", навіть "без угоди", що спричинило серйозну політичну кризу в країні.

Водночас Європейська сторона неодноразово наголошувала, що варіант угоди про вихід Великої Британії з ЄС, вже погоджений із урядом країни та з лідерами 27 держав ЄС, є найкращим з усіх можливих. Він містить гарантії дотримання прав громадян та бізнесу як в ЄС, так і в Великій Британії, важливі положення щодо "backstop" - комплексу заходів із збереження активних торговельних, економічних та соціальних зв’язків між Ірландією та Північною Ірландією та уникнення встановлення жорсткого кордону між ними.