ООН закликала країни до співпраці щодо розслідування трагедії MH17

ООН сподівається, що всі держави-члени будуть співпрацювати з розслідуваннями трагедії збитого над Донбасом влітку 2014-го року літака Малазійських авіаліній рейсу MH17.

Про це на брифінгу в ООН розповів речник генсека Стефан Дюжаррік, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Я знаю, що нині триває ряд розслідувань щодо трагедії MH17 і ми сподіваємося на співпрацю із ними всіх держав-членів”, - відповів Дюжаррік на питання власкору Укрінформу щодо того, чи відповідає ультиматум Росії передати у рамках обміну ключового свідка (а нині вже підозрюваного) у збитті МН17 Володимира Цемаха її зобов'язанню співпрацювати зі слідством. 

Читайте також: Справа MH17: Нідерланди перекваліфікували Цемаха зі свідків на підозрюваного

Водночас на уточнювальне питання, як вимога видати Цемаха відповідає зобов’язанням Росії у рамках резолюції Радбезу ООН від 21 липня 2014 року з вимогою повного рослідування та притягнення винних у знищенні МН17 до відповідальності, речник генсека відповів, що “не буде інтерпретувати зміст резолюцій”. 

Раніше у ПАРЄ заявили, що оскільки Російська Федерація є членом Ради Європи, вона юридично зобов’язана боротися з берканістю, і тому має забезпечити доступ слідчих у справі знищення рейсу МН17 до Володимира Цемаха. 

Читайте також: У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

Нагадаємо: 17 липня 2014 року у небі над окупованим РФ Сніжним Донецької області України був збитий ракетою зенітного комплексу "Бук" літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17 "Амстердам - Куала-Лумпур". Всі 298 людей на борту - пасажирів та екіпажу - загинули.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Читайте також: Нідерланди просять Росію передати Цемаха слідству у справі МН17

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО. Внаслідок операції один український спецпризначенець загинув, один був поранений.