Росія триматиме Цемаха подалі від слідства і суду - родичі загиблих у катастрофі MH17

Член правління фонду "Авіакатастрофа" Піт Плуг розчарований передачею бойовика "ДНР" Володимира Цемаха Росії.

Про це він повідомив кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

"Ми (родичі жертв трагедії - ред.) дуже не задоволені передачею Цемаха з України в Росію. Цього не мало статися, бо Цемах — підозрюваний у справі MH17. Ми розуміємо, що перед Україною була дуже складна дилема. Роль Росії, звісно, гірша. Цемах - не росіянин. Отримавши Цемаха, Росія триматиме важливого підозрюваного подалі від міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) та судового розгляду", - сказав він.

За його словами, Росія порушує резолюцію Ради Безпеки ООН №2166, яка вимагає притягнути до відповідальності осіб, винних у трагедії, та забезпечити всебічне співробітництво всіх держав у рамках зусиль зі встановлення відповідальних.

"Це більше, ніж відсутність співпраці у розслідуванні. Це свідоме протистояння слідству. Таким чином, Росія порушує резолюцію Ради Безпеки ООН № 2166 та міжнародне право. І це для нас абсолютно неприйнятно", - наголосив Плуг.

Голландець Піт Плуг втратив брата, невістку і племінника у катастрофі пасажирського літака, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур і був збитий у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Він також є членом правління нідерландського фонду "Авіакатастрофа" родичів жертв трагедії (із 298 загиблих 196 були громадянами Нідерландів).

Читайте також: Москва зобов'язана співпрацювати з розслідуванням MH17 - посол Британії

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.