У Беслані розпочалася триденна "вахта пам'яті" жертв теракту 2004 року

У російському Беслані розпочалася триденна "вахта пам'яті" жертв теракту 2004 року.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

"У 09.15 ранку в Беслані (Північна Осетія) символічним дзвінком і покладанням квітів та вінків у міській школі №1 розпочалася триденна "вахта пам'яті" жертв теракту 1 вересня 2004 року - найбільшого в історії Росії", - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що заходи досягнуть кульмінації 3 вересня о 13:05 - у цей час 15 років тому в шкільному спортзалі прогримів перший вибух.

Пролунають удари поминального дзвону, після хвилини мовчання нинішні учні школи під жалобну музику випустять білі повітряні кульки за кількістю жертв, а потім відбудеться хресна хода з портретами загиблих.

Як відомо 1 вересня 2004 року група із 32 озброєних людей на чолі з Русланом Хучбаровим на прізвисько "Полковник" напала на шкільну лінійку в честь початку навчального року. Вони загнали 1128 дітей і дорослих до будівлі, де ті провели дві з половиною доби.

Влада від переговорів із нападниками відмовилася.

О 13:05 та 13:06 у шкільному спортзалі пролунали два сильні вибухи. За офіційною версією, спрацювали саморобні бомби, підвішені злочинцями до стелі та баскетбольних кілець. У ході розпочатого слідом бою загинули 334 людини, в тому числі 186 дітей та 16 спецназівців і міліціонерів.

Єдиний уцілілий учасник теракту, Нурпаша Кулаєв, був засуджений до довічного ув'язнення.

Три офіцери північноосетинської міліції, звинувачені у неналежному виконанні обов'язків, потрапили під амністію.

Читайте також: Трагедія в Керчі: повну відповідальність несуть окупанти

13 квітня 2017 року Європейський суд з прав людини зобов'язав уряд Росії виплатити 409 постраждалим і родичам жертв теракту, які звернулися з позовами до ЄСПЛ, близько 3 млн євро компенсації. ЄСПЛ постановив, що російська влада не впоралися з обов'язком попередити можливу загрозу життю людей та не зуміла спланувати штурм таким чином, аби мінімізувати загрозу життю заручників.