Генсек ООН наказав розслідувати авіаудари по Ідлібу, незважаючи на спротив Росії

Фото

Генсек ООН Антоніу Гутерріш вирішив створити спеціальну комісію для розслідування обставин обстрілів гуманітарної інфраструктури у провінції Ідліб, адже попри критику Росії, спирається на думку 10 держав-членів Радбезу.

Про це Генеральний секретар розповів у четвер на зустрічі з журналістами у Нью-Йорку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я вирішив створити комісію ООН з розслідування нещодавнього розвитку подій (в Ідлібі - ред.) щодо установ, які підтримуються ООН і є частиною зусиль організації з деескалації», - заявив він.

Гутерріш вчергове закликав всі сторони досягти угоди, щоб уникнути нових форм конфронтації, які можуть виникнути у східній частині Сирії.

«Я повною мірою поважаю право Росії не погоджуватися зі мною. Але я також поважаю позицію десяти інших членів Ради Безпеки, які мають протилежний від російського погляд на ситуацію», - відповів він на питання журналіста щодо критики з боку Росії за створення комісії.

Генсек ООН вірить, що комісія зможе досягти важливого результату: «Я можу гарантувати, що зроблю все, щоби робота цієї комісії була цілком об’єктивною та ставила на меті не довести щось, а просто визначити, у чому полягає правда».

Раніше у четвер його прессекретар повідомив журналістам, що Генсек ООН вирішив створити комісію, яка розслідуватиме обставини бомбардування лікарень та шкіл у сирійському Ідлібі.

«Комісія вивчить низку «інцидентів», які призвели до руйнування чи пошкодження об'єктів, які входять до так званої «системи деконфліктації», а також тих, які функціонують за підтримки ООН», - повідомив він.

Речник додав, що Генсек наділений правом на створення такої комісії згідно зі статтею 97 Уставу ООН.

Раніше цього тижня заступник генерального секретаря з гуманітарних питань Марк Лоукок звинуватив на засіданні Радбезу ООН Сирію та Росію у завданні «невибіркових» авіаударів по Ідлібу, які призводять до пошкодження лікарень та інших об'єктів цивільної інфраструктури.

Читайте також: Зони деескалації не рятують мирних сирійців в Ідлібі - ООН

Він також додав, що Росія відмовилася надати інформацію на його запит про те, як російські військові використовують інформацію ООН щодо розташування шпиталів, яка надається у рамках «системи деконфліктизації».

Російський постпред Васілій Нєбєнзя заперечив усі звинувачення і у свою чергу звинуватив ООН в оперуванні недостовірними даними щодо кількості шпиталів у Сирії.

Попри позицію Росії десять інших держав-членів Радбезу звернулися до Генерального секретаря з проханням провести розслідування невибіркових авіаударів російських та сирійських військових в Ідлібі.

Фото: Георгій Тихий, Укрінформ