У Казахстані - нові затримання після акцій протесту

В Алмати на площі Астана проходять нові затримання громадян на тлі заяви Центральної виборчої комісії про перемогу чинного президента країни Касим-Жомарта Токаєва на дострокових виборах.

Про це повідомляє Радіо Азаттик.

"Репортер Азаттика на місці став свідком того, як співробітники спецпідрозділу затримали близько 20 осіб", - йдеться в повідомленні.

Затримання пройшли незважаючи на те, що люди не скандували ніяких гасел і говорили поліцейським, що всього лише прогулюються в цьому місці.

Поліцейські повантажили їх у декілька автозаків.

У понеділок сотні поліцейських залишаються в районі Палацу молоді в столиці, поблизу якого вчора проходила демонстрація громадян, які стверджують, що вибори 9 червня не є чесними і вільними.

За даними міністерства внутрішніх справ Казахстану, в Алмати і Нур-Султані було затримано «близько 500 осіб». Тим часом з ранку понеділка надходить інформація про те, що затриманих після виїзних судів, які тривали до самого ранку, під конвоєм перевозять до інших населених пунктів, ймовірно, у зв'язку з «браком місць у спецприймальниках для адміністративно засуджених». За даними правозахисників, в Алмати 9 червня поліція затримала близько 400 осіб. У Нур-Султані кількість затриманих, за повідомленнями, також становить сотні людей.

Центральна виборча комісія в понеділок, 10 червня, оголосила, що на виборах 9 червня перемогу здобув чинний президент країни Касим-Жомарт Токаєв. За офіційними даними, за нього проголосували 70,76 відсотка виборців.

Читайте також: У Казахстані затримали вже близько 500 учасників протесту - ЗМІ

Вибори президента 9 червня стали шостими в новітній історії Казахстану й четвертими достроковими. У них вперше за 30 років як кандидат не брав участі екс-президент Нурсултан Назарбаєв. Одночасно з голосуванням в Алмати, Нур-Султані та Шимкенті проходили несанкціоновані акції протесту, учасники яких, зокрема, закликали бойкотувати вибори.

Фото: rus.azattyq.org