США не будуть висувати Ассанжу нові обвинувачення - Politico

США не будуть висувати нові обвинувачення засновнику WikilLeaks Джуліану Ассанжу за його роль в розкритті засекречених документів ЦРУ.

Про це повідомляє Politico з посиланням на знайомі зі справою джерела.

«Міністерство юстиції вирішило не обвинувачувати Джуліана Ассанжа за його роль у викритті деяких з найбільш секретних шпигунських інструментів ЦРУ», - йдеться в повідомленні.

Таке рішення здивувало експертів з національної безпеки і деяких колишніх посадових осіб США, з огляду на нещодавнє рішення прокуратури переслідувати засновника WikiLeaks за новими обвинуваченнями в шпигунстві.

Як зазначає видання, в Мін'юсті США змушені піти на такий крок через кількох факторів, зокрема тому, що судові засідання, пов'язані з новими обвинуваченнями Ассанжу, несуть загрозу для розкриття ще більш засекреченої інформації ЦРУ.

Слідство, як відомо, ніколи не визнавало справжність документів, оприлюднених WikiLeaks.

Раніше в США планували висунути Ассанжу додаткові обвинувачення ще за 17 пунктами. Нові обвинувачення мали бути пов'язані з незаконним отриманням та опублікуванням даних, що мають відношення до оборони США.

Читайте також: Британці готові екстрадувати Ассанжа до США

Ассанж був заарештований 11 квітня після семи років, проведених в посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів в британській в'язниці за порушення умов звільнення під заставу. Сполучені Штати домагаються видачі Британією Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема, імен засекречених джерел, а також у змові з екс-аналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

30 травня 47-річний засновник WikilLeaks мав з'явитися на допит у справі про його екстрадицію в США. Але британська влада відклали слухання через те, що Ассанж виявився фізично занадто слабким, щоб брати участь у суді по відеозв'язку. Адвокат Ассанжа повідомив, що його переведено до тюремної лікарні. Нове слухання призначено на 12 червня.