Польща викликала "на килим" посла РФ через інформаційні дошки про Смоленську катастрофу

Посол Росії в Польщі Сергій Андреєв був викликаний до МЗС Польщі, де його поінформовано про неприйнятність появи на місці Смоленської катастрофи інформаційних таблиць про катастрофу без узгодження з польською стороною і необхідність її усунення.

Зустріч заступника глави МЗС Польщі Марціна Пшидача з послом РФ у Варшаві відбулася у вівторок, інформує Onet.pl.

"Як зміст, так і сам факт (появи інформаційних таблиць – ред.) не узгоджено з польською стороною. Польща очікує у цій справі пояснень, усунення таблиць, а також реалізації, без зволікань, польсько-російських домовленостей, що стосуються будівництва на місці катастрофи пам’ятника жертвам катастрофи", - повідомили в МЗС Польщі.

За інформацією польської сторони, три інформаційні таблиці російською мовою, які об’єднано в одну, про Смоленську катастрофу на місці трагедії з’явилися в понеділок.

На інформаційній таблиці містяться загальні дані про Смоленську катастрофу, а також висновки про причини катастрофи з рапорту Міжнародного авіаційного комітету (МАК) у Москві 2011 року, з якими незгодна польська сторона.

Читайте також: Моравецький: Уламки літака Качинського вже давно мають бути у Польщі

Як повідомлялося 10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70-й річниці розстрілів НКВС польських військових у 1940 році. У катастрофі загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту літака, зокрема й президентське подружжя - Лех і Марія Качинські, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі.

Однією з основних версій, яку зараз розглядає польська урядова підкомісії з розслідування катастрофи, є вибух на борту літака. Польська сторона переконана, що уламки розбитого польського літака ТУ154М російська сторона вже давно мала передати Польщі.