Австрійський парламент збирається на екстрене засідання через Курца

Австрійський парламент може оголосити вотум недовіри канцлеру Себастіану Курцу.

Про це повідомив голова нижньої палати парламенту Вольфганг Соботка в неділю, 26 травня, інформує DW.

"Відповідне рішення депутати можуть ухвалити на екстреному засіданні парламенту в понеділок, 27 травня. Засідання парламенту розпочнеться об 11-й годині за київським часом", - йдеться у повідомленні.

Пропозицію висловити недовіру Курцу подала на голосування невелика опозиційна партія "Зараз" (раніше - "Список Пільца"). За висловлення недовіри не лише Курцу, а й усьому уряду, виступили австрійські соціал-демократи. Якщо парламент підтримає таке рішення, то Курц буде змушений подати у відставку ще до виборів у вересні після майже 1,5 року перебування на посаді.

Ініціатива щодо висловлення недовіри канцлеру - один із наслідків урядової кризи в Австрії. Криза розпочалася після того, як німецькі видання Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung оприлюднили відеозапис прихованої камери, зроблений під час розмови вже колишнього віце-канцлера Австрії, лідера Австрійської партії свободи (АПС) Гайнца-Крістіана Штрахе, екс-глави парламентської фракції АПС Йоганна Гуденуса і невідомої жінки на віллі на острові Ібіца в липні 2017 року.

На відео, оприлюдненому 17 травня, Штрахе обіцяє своїй співрозмовниці державні замовлення в обмін на підтримку на виборах з боку видання Kronen Zeitung. Жінка, яка представилася "племінницею російського олігарха", нібито планувала придбати цю газету. Зйомка відео, ймовірно, була організована як пастка для Штрахе.

Читайте також: Парламент Австрії може висловити недовіру канцлеру Курцу

Через скандал Штрахе подав у відставку, а канцлер Курц оголосив про розпад коаліції між Австрійською народною партією (АНП) та правопопулістською Австрійською партією свободи. Курц виступив за проведення дострокових виборів. Окрім того, він звинуватив АПС у підриванні політичної репутації Австрії. Міністри від АПС пішли зі своїх посад. Їх замінили представники АНП.

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен після переговорів із Курцем виступив за проведення дострокових виборів у вересні.