Бельгія проголосувала. Спокійно

У Бельгії – скільки розмов було останні місяці навколо Європейських виборів - вони як почалися зранку, так і завершилися пополудні.

Так зазвичай і буває – готуєшся до події, готуєшся, а вона – раз, і немає її, пішла в історію.

На ділянках, де виборці використовували паперові бюлетені, голосування закінчилося о 14.00. Там, де були встановлені виборчі комп’ютери – виборців чекали до 16-ї. І ніяких тобі нічних «підрахунків» із адміністративними муками членів дільничних виборчих комісій. І як це їм вдається?

Укрінформ намагався з’ясувати.

По-перше, важливо зауважити, що в бельгійці дуже практичні люди. Тому, якщо є нагода провести вибори Європейські, просто нерозумно водночас не залучити виборців на голосування у муніципальних виборів та виборів до Палати представників, місцевого парламенту.

Пізно цей борд роздивлятися, час йти і голосувати.

У цього бажання, правда, був побічний ефект. Якщо роздивлятися детально передвиборчі плакати й біл-борди, - без перебільшення, голова кругом йде від перенасичення фотографіями, прізвищами, назвами партій. Як бельгійці з цим всім розбираються – важко уявити. Тож довелося йти і дивитися.

Люди йдуть на та з дільниці. Цифри на стіні – не випадкові, - це номера їх виборчої «приписки».

Як можна було помітити, люди нікуди не поспішали. Музичного супроводу та прилавків з пиріжками, які часто-густо доводиться спостерігати під час виборів в Україні, тут не було. Як і особливого такого, знаєте, святкового настрою. Напевно, цьому є пояснення. Для них, як і для громадян більшості європейських країн – вибори, це не свято, адже демократія – абсолютно буденне діло, до якого і ставитися варто відповідно. На фото ви бачите, як люди йдуть на дільницю у брюссельському районі Укль. Жодної метушні, ніяких черг. А все чому? Тому що організація належна. Цифри, які ви бачите на стіні – вони не випадкові. Це номер виборчого списку, до якого приписаний кожен свідомий громадянин Королівства Бельгія.

На дільниці – по домашньому, жодного офіціозу
Так виглядає виборчий комп’ютер

Перед виборами кожен такий громадянин отримав запрошення, де місце голосування та номер виборчого списку чорним по білому вказані. У випадку електронного голосування такий громадянин отримав ще й персональну картку, яка відразу перетворила його у зареєстрованого виборця. Можна зрозуміти, що свій вибір кандидатів і партій бельгійці з правом голосу – а це громадяни віком від 18 років, зробили задовго до початку голосування, адже у агітаційних матеріалах та у телевізійному покритті виборчої кампанії нестачі точно не було. Отже, сам процес голосування, від реєстрації до штампу про участь у виборах, для кожної людини займав не більше 2 хвилин.

Штамп, як доказ

Ви запитаєте, - що за штампи, і навіщо? Ну, то які питання…

- Розумієте, у нас громадяни зобов’язані брати участь у виборах, законом зобов’язані. Тому явка виборців, зазвичай є високою, - пояснює дама з місцевої виборчої комісії, яка ввічливо, але наполегливо перевірила журналістське посвідчення та акредитацію автора цих рядків.

- А якщо, наприклад, настрою немає? Або на природу хочеться виїхати?

- Такий варіант також передбачений. На тих, хто свідомо не бере участь у виборах, накладається штраф. Його розмір залежить від обставин, але зазвичай це дві з половиною тисячі євро. А у вас в Україні. що, не так? – дивується електоральна діва.

Коротше кажучи, те, що ви бачите – це не просто штамп у повістці на вибори. Це доказ, що громадянин у виборах участь таки взяв, що миттєво заощадило йому суму, трохи меншу за пересічну середню місячну платню. От така демократія….

Але ж європейські вибори – це не лише у Бельгії. Європарламент все підготував для того, щоб результати виборів у всіх країнах ЄС, з одного боку, стали вчасно були доступні широкому загалу, а з іншого, створити умови для комфортної роботи журналістів. Величезні Борди встановили просто перед Європарламентом, на площі Люксембург. Це виглядає ось так:

От так виглядає Європарламент перед «виборчою ніччю»
Класика жанру. Брюссель – місто контрастів.
Зал засідань Європарламенту на вечір 26 перетворено на розгорнутий прес-центр

Попередні результати європейських виборів будуть оголошені 26 травня після 11 вечора. Попередні прогнози, зокрема, щодо того, які політичні сили пройшли до Європарламенту та в якій депутатській потужності, почнуть зявлятися з 18 години.

Тим часом, журналісти вже приступили до роботи.

Результати ще не оголосили, але журналісти працюють
Така в них, журналістів, робота. Особливо у телевізійних

Певна інтрига у цих виборах, зрозуміло, є. Європейська преса застерігає, що Європарламент на тлі неоднозначних міграційних процесів може збільшити кількість депутатів ультраправого та націоналістичного толку. З іншого боку, за попередніми оцінками, у Великобританії різко підвищилися шанси все ж таки залишитися в ЄС. Розмірковують, хто може за результатами парламентського голосування претендувати на посаду майбутнього Президента Єврокомісії. Все це, зрозуміло, є важливим. Але інтрига навколо надовго не встоїть. Відповіді на ці питання ми отримаємо вже завтра.

Дмитро Шкурко, БРЮССЕЛЬ.