Глава Міноборони Естонії шокований рішенням міністрів РЄ повернути Росії право голосу

Міністр оборони Естонії Юрі Луйк заявив, що він шокований рішенням міністрів закордонних справ країн Ради Європи підтримати відновлення права голосу Росії в організації, призупинене після анексії Криму.

Про це повідомляє Postimees.

"Мене шокувало рішення Ради Європи надати Росії в Раді повноту прав. Це слизький шлях. Я чекаю, що невдовзі до порядку денного може бути винесено питання про скасування санкцій Європейського Союзу щодо Росії. Ми здійснюємо ту ж саму помилку, яку зробили після російсько-грузинської війни", - сказав Луйк, виступаючи на конференції імені Леннарта Мері в Таллінні.

Луйк назвав це рішення запаморочливим.

Крім того, міністр оборони Естонії повідомив, що Росія минулого року сформувала в Західному військовому окрузі сім нових військових полків, усі вони дислоковані менш ніж за 50 кілометрів від державного кордону.

Читайте також: Росію у ПАРЄ ще не повернули, але ситуація "паскудна" - Ар'єв

"Це свідчить про те, що збройні сили Росії готуються до збройного конфлікту в західному напрямку", - сказав він.

За словами Луйка, також очевидно, що Росія веде відновлення свого глобального військового охоплення, втраченого в останні роки існування СРСР.

Міністр оборони Естонії вважає, що Росія сподівається на ослаблення НАТО в найближчі роки.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Комітет міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС на річній сесії у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні. Водночас, рішення Комітету міністрів ще має затвердити у червні ПАРЄ. Росія у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ, пояснюючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ. Водночас, санкції відносно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 року. Натомість Росія спекулює цим питанням та не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.