Європейська народна партія призупинила членство партії Орбана

Європейська народна партія (ЄНП) призупинила членство угорської партії Фідес, очолюваної прем'єром країни Віктором Орбаном.

Про це повідомляється на сайті ЄНП.

«ЄНП - це партія цінностей, і кожен учасник має дотримуватися принципів, які нас об'єднують. Сьогодні про внутрішню демократію заговорили. На прохання 13 членів партії ми проголосували за призупинення (членства - ред.) Фідес до подальшого повідомлення», - заявив президент ЄНП Джозеф Даул.

190 учасників партії проголосували за, 3 - проти.

«Ми не можемо йти на компроміс щодо демократії, верховенства закону, свободи преси, академічної свободи або прав меншин. А антиєвропейська риторика неприпустима. Розбіжності між ЄНП і Фізес повинні припинитися», - підкреслив Даул.

Згідно з ухваленим рішенням, угорська партія втратила право на участь у зборах ЄНП, право голосу, а також висунення кандидатів на посади в партії.

Читайте також: Facebook посилює боротьбу з фейками перед виборами в Європарламент

Як відзначається у прес-релізі, для контролю за виконанням партією Фідес умов повернення створено спеціальний оціночний комітет. Головою цього органу є колишній президент Європейської ради і колишній прем'єр-міністр Герман ван Ромпей (Бельгія), до складу також входять колишній президент Європейського парламенту Ганс-Герт Петтерінг (Німеччина) і колишній канцлер Вольфганг Шюссель (Австрія). Вони подадуть свій звіт Президентству ЄНП в установленому порядку.

Нагадаємо, 13 консервативних партій із групи вимагали виключити партію Орбана з ЄНП через антиімміграційну кампанію, метою якої став президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, колега по ЄНП, і американський філантроп Джордж Сорос.