Трамп має намір дати Бразилії статус основного союзника поза НАТО

Глава Білого дому має намір надати Бразилії статус основного союзника поза НАТО, що забезпечить країні пільги союзника в Північноатлантичному Альянсі, зокрема, щодо поставок зброї і військової техніки.

Про це президент США заявив у вівторок, за результатами переговорів з новим президентом Бразилії Жаїром Болсонаро, повідомив телеканал CNN.

"Як я сказав президентові Болсонаро, я також маю намір надати Бразилії статус основного союзнику поза НАТО", - заявив глава Білого дому після зустрічі з бразильським лідером.

Трамп додав, що підтримав би і членство Бразилії в Альянсі, якщо б це було можливим.

Читайте також: Прокурор просить для бразильця-найманця “ДНР” 14 років тюрми

Перед зустріччю з новим бразильським лідером Трамп вже наголошував, що "схильний" до того, щоб надати відносинами із Бразилією привілеї, які мають союзники США в Північноатлантичному альянсі. Це включає, в тому числі значні спрощення в процедурі отримання військової техніки і зброї.

Читайте також: Стрілянина в Бразилії: загинули 10 осіб, з них — шестеро дітей

Нагадаємо: Жаїр Болсонаро набув повноважень президента Бразилії 1 січня цього року. Раніше він був офіцером національної армії та в період з 1991 по 2018 роки представляв у Палаті депутатів штату Ріо де Жанейро.

Болсонаро відомий своєю полярною й суперечливою політикою, а також крайніми правими поглядами, які співпадали з передвиборчими висловлюваннями Дональда Трампа.