У Румунії не виключають загальнонаціонального референдуму щодо правосуддя

Президент Румунії Клаус Йоганніс не виключає, що в день проведення виборів у Європарламент, 26 травня, в країні пройде референдум з питань правосуддя.

Про це він заявив під час відбулася в Бухаресті прес-конференції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«У президентській адміністрації досить детально і скрупульозно протягом останніх днів аналізуються всі «за» і «проти» щодо проведення референдуму у зв'язку з постійним внесенням змін в систему правосуддя з боку правлячої коаліції на чолі з Соціал-демократичною партією», - зазначив президент.

Читайте також: У Румунії не припиняються протести суддів і прокурорів

Глава Румунії підкреслив при цьому, що «перш ніж буде прийнято рішення про проведення референдуму, необхідно заручитися підтримкою не тільки з боку його політичних прихильників, але і з боку громадянського суспільства».

За словами Йоганніса, якщо рішення про проведення референдуму буде прийнято, то плебісцит відбудеться в один день з виборами до Європарламенту, 26 травня.

Раніше президент Румунії неодноразово виступав із заявами, в яких закликав правлячу в країні коаліцію відмовитися від практики внесення змін в систему правосуддя, оскільки ці зміни підривають основи правової держави.

Свою стурбованість прагненням румунських політиків з правлячої коаліції підпорядкувати собі органи правосуддя висловили представники Євросоюзу, так і США.

Читайте також: В ЄС екс-голову антикорупційного управління Румунії хочуть бачити головним Европрокурором

Як повідомлялося, уряд Румунії прийняв ряд екстрених постанов про внесення змін в систему правосуддя. Зокрема, мова йде про позбавлення президента права призначати суддів і прокурорів, включаючи генерального прокурора та керівника Управління по боротьбі з корупцією. В останньому такому екстреному постанові мова йде і про перегляд низки кримінальних справ, пов'язаних з корупцією у вищих ешелонах влади, остаточний вердикт за яким вже було винесено. Багато фігуранти цих кримінальних справ були засуджені до різних термінів тюремного ув'язнення. Проти внесених змін виступили більшість румунських суддів і прокурорів.