Голову чеченського "Меморіалу" засудили до чотирьох років колонії-поселення

Шалінський міський суд Чечні визнав винним голову чеченської філії "Меморіалу" Оюба Тітієва у справі про зберігання наркотиків і засудив його до чотирьох років колонії-поселення.

Про це повідомляється в Telegram-каналі «Меморіалу».

«Суддя Зайнетдінова засудила Оюба Тітієва до чотирьох років колонії-поселення», - йдеться в повідомленні.

Суддя Мадіна Зайнетдінова зачитувала вирок протягом приблизно дев'яти годин.

Раніше прокурор Джабраїл Ахматов заявляв, що вину Оюба Тітієва у скоєнні злочину повністю доведено. Російський прокурор попросив засудити голову грозненського відділення «Меморіалу» до чотирьох років колонії загального режиму, а також до штрафу в 100 тисяч рублів.

У відповідь один із адвокатів Тітієва Марина Дубровіна заявила, що її підзахисний не має ніякого відношення до наркотиків: "Його переслідують за його роботу. Йому та іншим співробітникам "Меморіалу" в Чечні не раз погрожували. Дехто був змушений виїхати з Росії".

Читайте також: Главу "Меморіалу" Чечні доправили до суду для заслуховування вироку

Як повідомлялося, Оюба Тітієва затримали 9 січня 2018 року нібито за те, що він перевозив 180 грамів марихуани у своїй машині. Правозахисника звинувачують у зберіганні наркотиків у великих розмірах (частина 2 статті 228 КК). Тітієв неодноразово говорив про те, що наркотики йому підкинули поліцейські.

У "Меморіалі" також упевнені, що влада Чечні хоче позбутися від присутності в республіці правозахисної організації.

Наприкінці 2018 року прямо на засіданні Шалінського районного суду Чечні чеченському правозахиснику Тітієву було вручено премію Парламентської асамблеї Ради Європи ім. Вацлава Гавела за захист прав людини.