Курц назвав утопічними ідеї Макрона про реформування ЄС

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц розкритикував низку ідей президента Франції Еммануеля Макрона щодо реформування Євросоюзу, назвавши багато з них "утопічними", а деякі навіть "загрозливими".

З критикою Курц виступив в інтерв’ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk.

"Передусім, я вважаю, що багато пропозицій є утопічними – коли маю на увазі соціальний союз, мінімальну заробітну плату в масштабах всієї Європи", - сказав він.

Курц вказав на те, що в країнах Єворосоюзу дуже різні соціальні стандарти: "Мінімальна зарплата в Австрії чи Німеччині подекуди кратна середньому заробітку в інших країнах. Мінімальна соцдопомога в Австрії – удвічі більша, ніж середній дохід в країнах ЄС". За його словами, соціальні пропозиції Макрона "дуже нереалістичні", оскільки тоді б довелося "або нам суттєво знизити наші стандарти, або ж нам потрібно виділити величезні суми для фінансування таких стандартів в інших місцях".

Читайте також: Канцлера Австрії вперше з 2005 року запросили у Білий дім - ЗМІ

Австрійський канцлер також назвав "небезпечною" ідею об’єднання європейського боргу, оскільки гроші платників податків з більш заможних країн витрачатимуться на інші країни, і це лише заохочуватиме останні брати більше боргів.

Водночас, глава уряду Австрії привітав дискусію щодо майбутнього ЄС, яку Макрон "спровокував чи допоміг спровокувати". Він вказав на те, що частину ідей французького президента у Відні розцінюють як "позитивні". Зокрема, це стосується кращого управління зовнішніми кордонами Євросоюзу, тіснішого партнерства з Африкою, оподаткування великих інтернет-компаній.

В коментарі "Австрійському агентству преси" Себастіан Курц також критично висловився стосовно підвищення оборонних витрат Австрії "як нейтральної країни та не члена НАТО" до 2% ВВП. Водночас, він позитивно відгукнувся щодо "спільного місця ЄС в Раді Безпеки ООН".