ЄС закликає Мадуро розблокувати гумдопомогу

Європейський союз закликає владу Венесуели не перешкоджати надходженню гуманітарної допомоги та виявляти стриманість, уникаючи застосування сили під час заворушень, що наростають.

Про це йдеться у заяві Верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Ми закликаємо правоохоронні органи та органи безпеки проявляти стриманість, уникати застосування сили та допускати надходження гумдопомоги", - йдеться у заяві.

Могеріні наголосила на необхідності для режиму визнати надзвичайну гуманітарну ситуацію у Венесуелі, щоб уникнути ескалації напруженості у країні.

"Надходять тривожні повідомлення про заворушення, акти насильства і зростання числа жертв, особливо в прикордонних районах і серед корінного населення пемонів", - зазначила вона.

Могеріні підкреслила, що джерела кризи у Венесуелі політичні й інституційні, тому і рішення може бути тільки політичним.

Читайте також: Болтон висунув ультиматум армії Венесуели

Як повідомлялося, президент Венесуели Ніколас Мадуро, якого не визнають США і більшість західних країн, відмовився від міжнародної гуманітарної допомоги, заперечивши економічні проблеми в державі та звинуватив лідера опозиції Хуана Гуайдо у спробі завдяки американській допомозі підірвати й повалити нинішній уряд.

У суботу війська Венесуели не допустили на територію країни гуманітарний вантаж із Колумбії, застосувавши гумові кулі та сльозогінний газ проти протестувальників. Цей крок викликав бурхливу критику світової спільноти.

Фото: Juan Guaidó, Twitter