Справа пілотів: Кишинів поскаржився на Москву в міжнародні організації

Міністерство закордонних справ Молдови звернулося до міжнародних організацій у зв'язку з неприпустимими діями РФ щодо недавно звільнених з афганського полону молдавських пілотів.

Про це поінформували в прес-службі зовнішньополітичного відомства, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"У наданій міжнародним організаціям інформації особлива увага звертається на спроби російської влади завадити доступу делегації з Молдови до молдавських громадян, які знаходяться у Москві. Також акцентується увага на діях, які порушують норми міжнародного права, Віденських дипломатичних конвенцій і молдавсько-російської консульської конвенції", - йдеться у повідомленні.

Наголошується також, що влада Молдови звернулася за підтримкою до Офісу Верховного комісара ООН з прав людини, до комісара з прав людини Ради Європи та до інших міжнародних структур, серед яких Головний офіс правозахисної організації Amnesty International.

Читайте також: Побачення 10 хвилин і без телефонів: Росія пустила делегацію Молдови до пілотів

Як повідомлялося раніше, після тижня офіційних запитів і переговорів з владою Російської Федерації делегація Республіки Молдова, яка перебуває у Москві для надання необхідної допомоги визволеним з афганського полону молдавським пілотам, самотужки виявила місце їх перебування.

Членам делегації дозволили поговорити з пілотами всього 10 хвилин. Перед зустріччю з пілотами у членів делегації забрали мобільні телефони та інші електронні носії інформації, попри те, що за кілька днів до цього російським журналістам дозволили не тільки доступ до пілотів, а й інтерв'ю з ними.

Як повідомляв Укрінформ, ще в середу, 13 лютого, надзвичайний і повноважний посол РФ у Молдові Олег Васнецов був викликаний в Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції, де йому була вручена нота протесту у зв'язку з відмовою у доступі членів молдавської делегації до звільнених з афганського полону молдавських громадян.

У 2015 році на території Афганістану був збитий молдавський вертоліт. З трьох пілотів, які знаходилися на борту, один загинув, а двоє громадян Молдови, які вижили, потрапили в полон до афганських талібів.