Побачення 10 хвилин і без телефонів: Росія пустила делегацію Молдови до пілотів

Побачення 10 хвилин і без телефонів: Росія пустила делегацію Молдови до пілотів

Укрінформ
Після тижня офіційних запитів і переговорів з владою РФ делегація Молдови, яка перебуває в Москві для надання необхідної допомоги визволеним з афганського полону молдавським пілотам, самостійно виявила місце їх знаходження.

Інформацію про це підтвердили в прес-службі Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

"Після багатогодинних переговорів з агентами безпеки російської неурядової організації, молдавським офіційним особам був дозволений доступ до пілотів. Членам делегації дозволили поговорити з пілотами всього 10 хвилин", - йдеться в повідомленні. Також стверджується, що членам молдавської делегації висунули певні умови, серед яких - заборона запитувати, як довго пілоти знаходяться у лікарняному закладі.

Зазначається також, що перед зустріччю з пілотами у членів делегації (до складу якої входять співробітники МЗС, посольства Молдови в Росії і лікарі) забрали мобільні телефони та інші електронні носії інформації, незважаючи на те, що кілька днів тому російським журналістам дозволили не тільки доступ до пілотів, але і інтерв'ю з ними.

Підкреслюється також, що через обмеження часу зустрічі з пілотами не вдалося перевірити стан здоров'я молдавських громадян. Однак, молдавським лікарям все ж вдалося встановити, що стан здоров'я пілотів дозволяє транспортувати їх до Молдови.

У МЗС Молдови заявили про глибоку стурбованість щодо ситуації, яка склалася навколо врятованих пілотів, та вибірковості, з якою Росія подає інформацію. Також викликає стурбованість повне ігнорування неодноразових звернень уряду Молдови про дозвіл доступу до пілотів, підкреслили в МЗС.

Читайте також: Справа молдовських пілотів: послу РФ вручили ноту протесту

Як повідомляв Укрінформ, ще в середу, 13 лютого, надзвичайний і повноважний посол РФ в Молдові Олег Васнєцов був викликаний в Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції, де йому вручили ноту протесту в зв'язку з відмовою у доступі членів молдавської делегації до звільнених з афганського полону молдавських громадян.

У ноті, зокрема, підкреслювалося, що влада РФ відмовляється повідомити місцезнаходження молдавських пілотів і надати інформацію про стан їх здоров'я.

МЗС Молдови зробило заяву, що молдавська сторона залишає за собою право звернутися до міжнародних організацій в зв'язку з діями російської влади.

Як відомо, в 2015 році на території Афганістану був збитий молдавський гелікоптер. З трьох пілотів, які знаходилися на борту, один загинув, а двоє громадян Молдови, які залишилися в живих, потрапили в полон до афганських талібів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-