Міжнародна контактна група визначила, як допомагатиме Венесуелі

Міжнародна контактна група (МКГ) з врегулювання у Венесуелі, перше засідання якої відбулося у четвер в столиці Уругваю, визначила два головних пріоритети на найближчу перспективу.

Про це йдеться у спільній заяві, яку було ухвалено за підсумками зустрічі, відповідний текст оприлюднено на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

Перший пріоритет стосується організації президентських виборів за міжнародними стандартами, другий – термінової доставки гуманітарної допомоги, яку потребують мільйони громадян Венесуели.

"На першій зустрічі група оцінила ситуацію в країні та обговорила, яким чином члени Групи сприятимуть пошуку мирного шляху до проведення нових президентських виборів з усіма необхідними для цього умовами й гарантіями у відповідності до Конституції... Міжнародна контактна група також визнала гуманітарну кризу, яка поглиблюється з кожним днем, уражаючи мільйони венесуельців. Контактна група висловила готовність мобілізувати додаткову допомогу там, де це необхідно, та організувати її постачання за допомогою спеціального представника UNHCR та міжнародної організації з міграції", - йдеться у документі.

Читайте також: Могеріні назвала єдиний можливий вихід для Венесуели

Для досягнення визначених пріоритетів МКГ встановить необхідні контакти з дієвими акторами у Венесуелі, а також з регіональними та міжнародними партнерами з метою:

  • Надати необхідні гарантії для легітимного виборчого процесу, в межах можливо коротшого часу;
  • Розпочати негайну доставку допомоги у відповідності з міжнародними гуманітарними принципами.

Як йдеться у спільній заяві, для виконання цього двоєдиного завдання МКГ надішле в країну технічну місію. На початку березня МКГ проведе ще одну зустріч міністерського рівня, під час якої оцінить досягнутий прогрес.

Читайте також: Венесуелі потрібен власний суверенітет, а не сподівання від РФ чи Куби - Держдеп

Як вже повідомляв Укрінформ, 7 лютого в Уругваї відбулося перше засідання Міжнародної контактної групи з врегулювання у Венесуелі за участю представників Уругваю, Німеччини, Болівії, Коста Ріки, Франції, Еквадору, Іспанії, Італії, Мексики, Нідерландів, Португалії, Великобританії та Швеції.