Трамп пообіцяв збільшити розробки нових ракет, якщо Росія не піде назустріч

Президент США Дональд Трамп назвав вимушеним вихід США з Договору РСМД та пообіцяв збільшити витрати на розробки нових ракет, якщо з Росією не вдасться укласти іншої домовленості в цьому питанні.

З такою заявою він виступив у вівторок під час щорічного звернення до Конгресу Сполучених Штатів про стан справ у країні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Десятки років тому Сполучені Штати почали виконувати Договір про РСМД, укладений з Росією, у якому сторони погодилися обмежити та зменшити наші ракетні потенціали. В той час як ми дотримувалися домовленостей і правил, Росія неодноразово порушувала ці положення. Це відбувалося протягом багатьох років", - заявив Трамп, чітко визначивши вину РФ у невиконанні домовленостей.

Читайте також: США офіційно повідомили Москву про початок виходу з ракетного Договору

Саме тому, за його словами, він оголосив, що Сполучені Штати офіційно виходять з Договору. "Ми реально не мали іншого вибору", - підкреслив глава Білого дому.

Водночас, він висловив сподівання, що між США і РФ залишається вікно можливостей щодо досягнення іншої мирної угоди.

"Можливо, ми зможемо домовитися про інший договір, додавши Китай та інших гравців. А можливо й ні. У такому разі, ми будемо витрачати й розробляти інновації набагато більше, ніж інші", - заявив американський лідер.

Читайте також: Німеччина намагатиметься врятувати ракетний договір

Як повідомляв Укрінформ, у грудні минулого року офіційний Вашингтон попередив Москву про намір вийти з Договору РСМД, якщо РФ не знищить ракети та пускові установки 9М129, які вона розробила та прийняла на озброєння в порушення досягнутих домовленостей. Російська сторона не прийняла умов Сполучених Штатів, і 2 лютого Білий дім офіційно оголосив про припинення участі США в Договорі.