У Росії рівень обмеження в інтернеті збільшився вшестеро

Протягом минулого року правозахисники зафіксували в Росії понад шістсот тисяч фактів обмеження свободи інтернету.

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок доповіді правозахисної організації "Агора" "Свобода інтернету 2018: делегування репресій".

Згідно з даними дослідження, число випадків обмеження свободи інтернету в РФ зросло майже у шість разів порівняно з 2017 роком: тоді було зафіксовано цифру 115 706, а в цьому році юристи "Агори" зареєстрували 662 842 окремі факти.

Більшість випадків пов'язана з обмеженням доступу і забороною інформації з різних підстав, включаючи заборони за рішенням державних органів. Зростання заборон "Агора" пояснює в тому числі спробою блокування месенджера Telegram.

У 2018 році в так звану "червону зону", де збільшилася кількість окремих випадків обмеження свободи інтернету, потрапив 41 регіон (торік їх було 26). Зокрема, в цих регіонах або різко збільшилася загальна кількість окремих обмежень, або відзначені випадки насильства або вироки з реальним терміном позбавлення волі за онлайн-активність.

З 2015 року 11 регіонів - Татарстан, Алтайський, Приморський і Краснодарський краї, Іркутська, Калузька, Московська, Омська і Саратовська області, Москва і Санкт-Петербург, а також анексований Росією Кримський півострів - жодного разу не залишали "червону" зону, йдеться в дослідженні.

Читайте також: Соціологи закликають ЗМІ не поширювати фейкові дослідження

Грунтуючись на даних, отриманих при підготовці доповіді, правозахисники роблять висновок, що російська влада сподіваюється контролювати інтернет, змусивши до співпраці великі сервіси і монополізуючи ринок доступу в інтернет.

При цьому, на думку авторів доповіді, державні органи визнали блокування на рівні інтернет-провайдерів неефективними, а також усвідомили репутаційні ризики, які несе масове кримінальне переслідування рядових користувачів.

Як відомо, уряд РФ на цьому тижні підтримав законопроект про можливість ізоляції російського сегмента інтернету від глобальної мережі.