Для України важливо зберігати взаємодію з МВФ після виборів – Аслунд

Незалежно від того, якими будуть результати виборів в Україні цього року, керівництво країни має продовжувати взаємодію з МВФ для збереження фінансової стабільності.

Таке переконання висловив у коментарі Укрінформу відомий міжнародний експерт в економічній і фінансовій сфері, представник "Атлантичної ради" в Вашингтоні Андерс Аслунд.

"Зараз Центробанк (України – ред.) зміцнив своє лідерство й запроваджує дуже сувору монетарну політику, на яку погоджується МВФ. Міністр фінансів також реалізовує вимогливу фіскальну політику відповідно до вимог Фонду", - зауважив Аслунд, коментуючи економічні перспективи для України в 2019 році, після затвердження нової програми Stand-By.

Крім того, за його словами, порядок денний співпраці України і МВФ наразі не передбачає забагато реформ, враховуючи те, що цього року українці обиратимуть і президента, і парламент. "По суті, це для того, щоб зафіксувати фіскальну й монетарну політику (в Україні – ред.)", - підкреслив Аслунд.

Читайте також: Аслунд розповів, які санкції будуть "болючими" для Росії

Він нагадав, що, за діючою програмою Фонду, Україна може отримати ще два транші нинішнього року – навесні й восени. Причому, ця програма працюватиме впродовж нинішнього року, поки в Україні формуватиметься новий парламент і уряд. І вже після цього новопризначений уряд прийматиме рішення щодо подальших відносин з Фондом.

Відповідаючи на запитання, наскільки важливо для України продовжувати нинішній курс співпраці з МВФ після виборів, Аслунд підкреслив: "Звичайно, роль кожної країни – це підтримувати й забезпечувати відповідальну фіскальну та монетарну політику, що забезпечує взаємодія з МВФ".

Читайте також: Путін зрадів скасуванню зустрічі із Трампом під час G20 — Гербст

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня минулого року МВФ і уряд дійшли згоди про запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-by замість програми розширеного фінансування EFF. Нова програма була затверджена Виконавчою радою Фонду 18 грудня, її обсяг становить 3,9 млрд доларів США.