Дуда розкритикував слова Валенси про політичну близькість Польщі та Росії

Президент Польщі Анджей Дуда критично висловився щодо слів Лєха Валенси в інтерв’ю російському інформагентству “Спутник” про те, що у політичному сенсі Варшаві ближче до Москви, ніж до Нью-Йорка.

Інтерв'ю з Дудою вийшло на телеканалі tvp.info.

“Мені прикро, що президент Лєх Валенса як колишній, але все ж президент Польщі має такі погляди”, - заявив чинний глава держави.

За його словами, це не ті погляди, з якими сьогодні можна було б “спокійно погодитися” тим, хто знає історію Східної Європи і є “чесним політиком”.

“Пан президент Путін стоїть на чолі cвітової наддержави, яка силою змінює кордони в Європі, яка напала спочатку на Грузію, потім на Україну, яка створює багато загроз, породжує багато побоювань, яка здійснює різного роду провокації”, - підкреслив польський лідер.

На його переконання, той, хто виступає за мир у світі, безпеку у Східній Європі і підтримує демократичні країни, поважає свободу і становлення інших держав, не може визнавати такого роду дії Росії відповідними до міжнародного права.

“Це очевидне порушення міжнародного права”, - підсумував Дуда.

Читайте також: Санкції проти Росії треба зберегти і посилити - Дуда

Декілька днів тому в інтерв’ю “Спутніку” президент РП у 1990-1995 рр. Лєх Валенса сказав, що Польщі “не потрібно сваритися з Росією, бо це використовує третя сторона”, і що Варшаві і Москві потрібно “поступатися одна одній” і “разом робити хорошу політику”. Валенса зауважив, що не підтримує політику чинної польської влади, і наголосив, що Варшаві політично “ближче до Москви, ніж до Нью-Йорка”.