Китай звинувачує Британію та ЄС у лицемірстві щодо затриманих канадців

У КНР вважають, що західні країни застосовують подвійні стандарти щодо суперечки Пекіну з Оттавою.

Про це повідомляє Reuters.

«У понеділок Китай звинуватив Британію та Європейський Союз у лицемірстві, щодо затримання Китаєм двох канадських громадян, заявивши, що вони мають подвійні стандарти, не згадуючи про затримання китайських громадян у Канаді», - йдеться у повідомленні.

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд заявила в суботу, що Канада продовжить у шукати підтримки від союзників, для тиску на Китай, щоб звільнити двох затриманих канадців, яких, у Китаї, звинувачують у загрозі державній безпеці.

У китайському зовнішньополітичному відомстві заявили, що Пекін висловлює «сильне невдоволення та рішучу опозицію» коментарям Канади, США та інших країн щодо затриманих канадців.

«Ми закликаємо всі країни зацікавлені у цій справі поважати суверенітет Китаю", - сказали у міністерстві.

Читайте також: Канада працює над звільненням своїх громадян із китайської в’язниці - Фріланд

Як повідомлялось, 1 грудня влада Канади заарештувала фінансового директора та дочку засновника китайської компанії Huawei, одного з найбільших у світі виробників телекомунікаційного обладнання і мобільних телефонів, Мен Ваньчжоу за підозрою у порушенні американських санкцій відносно Ірану. Через кілька днів суд канадського Ванкувера звільнив фінансового директора китайської корпорації Huawei Technologies Мен Ваньчжоу під заставу в 10 млн дол.

Після цього влада КНР затримала колишнього канадського дипломата Майкла Ковріга, який перебував у Китаї. Пізніше стало відомо про арешт ще одного громадянина Канади - Майкла Спейвора, який керує міжнародною неурядовою організацією Paektu Cultural Exchange.