Черговий шпигунський скандал: у Литві затримали російських агентів

У Литві за підозрою у шпигунстві на користь Росії затримано кілька людей, серед яких - колишній голова Соціалістичного народного фронту Альгірдас Палецкіс і громадянин РФ.

Про це повідомляє Delfi .

"Затримано громадянина Литви, відомого в суспільстві Альгірдаса Палецкіса. Є й інші затримані", - сказав на прес-конференції генпрокурор Литви Евалдас Пашиліс.

Точну кількість затриманих він не назвав, проте уточнив, що особи, які виконували завдання російської розвідки, були пов'язані з політичними непарламентськими партіями.

"Діяльність продовжувалась тривалий час, вона була свідомою", - наголосив генпрокурор.

У поліції уточнили, що Палецкіса затримали з доказами, він збирав інформацію на замовлення спецслужб. Генкомісар Литви Лінас Пярнавас зазначив, що в ході розслідування було проведено обшуки.

Серед підозрюваних є й один громадянин Росії. "Можу підтвердити, що один із затриманих - Валерій Іванов, якого затримали, оскільки під час обшуку у нього знайшли зброю. На даний момент з'ясовують, чи пов'язано це зі справою про шпигунство", - сказав Пярнавас.

Він уточнив, що під час проведення розслідування була виявлена "ціла мережа осіб, діяльність яких становить загрозу національній безпеці".

Водночас директор Департаменту держбезпеки Дарюс Яунішкіс сказав, що мета цих незаконних дій - вплив на політичні процеси в Литві. "З цією метою вербуються особи, які можуть безпосередньо або через посередників формувати програми політичних партій або їх структуру, користуючись різними медійними каналами, сприяти зміцненню "м'якої сили" Росії в країні", - сказав Яунішкіс.

Читайте також: В МЗС Литви заявили, що намагаються змусити Путіна відповідати за кожен крок

За шпигунство в Литві загрожує позбавлення волі на строк від двох до десяти років.

Заснований у 2008 році Соціалістичний народний фронт (СНФ) і його колишній керівник Палецкіс не раз згадувалися в публічних звітах литовської розвідки про загрози національній безпеці. СНФ називали прихильною до Росії політичною партією, писали про участь представників партії у спрямованих проти США і НАТО проросійських пропагандистських акціях.

Іванов у липні 1997 року був засуджений у Литві на рік ув'язнення за наклеп. У книзі "Литовська в'язниця" він стверджував, що радянська армія у Вільнюсі не вбила жодного захисника незалежності, і жертви 13 січня - це фальсифікація.

Як відомо, 13 січня 1991 року під час штурму телецентру у Вільнюсі загинуло 14 литовців, які вийшли на його захист, і один боєць "Альфи", було поранено більш як 800 осіб.