Російська поліція перевіряє фонд кінорежисера Сокурова

Російська поліція веде перевірку некомерційного фонду "Приклад інтонації", створеного режисером Олександром Сокуровим, який виступав на підтримку Олега Сенцова.

Про це пише "Інтерфакс" з посиланням на управління МВС по Петербургу і Ленінградській області.

"Поліція Петроградського району Санкт-Петербурга проводить перевірку за фактом заяви громадянина про можливі протиправні дії, пов'язані з діяльністю зазначеної організації. За результатами перевірки буде прийнято процесуальне рішення", - повідомили у прес-службі регіонального МВС ГУ.

За даними ЗМІ, причиною заходів, що проводяться, могла стати діяльність директора фонду "Приклад інтонації" Миколи Янкіна, який підозрюється у розкраданні бюджетних коштів. Зокрема, субсидій комітету з культури Петербурга на випуск фільму "Опыты", який розповідає, як Сокуров знімав свої кінострічки. Заява про перевірку фонду на протиправні дії, за даними преси, була прийнята в поліції ще в березні.

Читайте також: У Відні покажуть документальний фільм про Сенцова

Некомерційний фонд "Приклад інтонації" створено 2013 року для допомоги молодим кінематографістам. Підтримку фонду надають Мінкультури, комітет з культури Санкт-Петербурга і кіностудія "Ленфільм".

У серпні в інтерв'ю "Ехо Москви" Олександр Сокуров повідомив про "доноси" на свій фонд. "Я до цього ставлюся як до процесу надзвичайного загострення соціальної та політичної боротьби всередині російського суспільства", - сказав режисер.

На початку грудня Сокуров перейшов з президентської ради з культури у раду з прав людини (РПЛ). Сокуров виступав на захист незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Фото: Коммерсантъ