Канада вимагає притягти Сирію до відповідальності за хіматаки

Канада обурена неспроможністю світової спільноти притягти Сирію до відповідальності за використання хімічної зброї.

Про це заявили у МЗС Канади по завершенні Четвертої конференції з перегляду Конвенції про хімічну зброю Організації із заборони хімічної зброї, що цього тижня проходила у Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Канада розчарована, що учасники були неспроможними дійти консенсусу стосовно підсумкового документа, який включав найбазовіші, фактологічні посилання на застосування Сирією хімічної зброї, встановлені Об’єднаним розвідувальним механізмом ОЗХЗ-ООН. Сирійський режим Асада за підтримки своїх російських та іранських союзників заблокував усі розумні зусилля із внесення посилань на висновки Об’єднаного розвідувального механізму у підсумковий документ конференції”, - зазначили у МЗС Канади.

Читайте також: Кібератака на ОЗХЗ доводить причетність Росії до отруєння у Солсбері - Лондон

У відомстві наголосили, що ці дії є “обурливою спробою заперечити використання хімічної зброї”.

“Як наслідок, досягнення консенсусу під час конференції було неможливим”, - зауважили у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: В ОЗХЗ підозрюють нову хімічну атаку в Алеппо

У МЗС Канади наголосили, що будь-яке застосування хімічної зброї є “огидним порушенням міжнародного права”, тож Канада “рішуче підтримує зусилля із притягнення винуватців цих злочинів до відповідальності”.

“Канада настійно закликає усі держави-члени знайти спільний грунт та працювати разом над захистом неупередженості, незалежності та спроможності ОЗХЗ підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок”, - підсумували у міністерстві.