Президент ЄП виступив перед євродепутатами із заявою щодо ескалації на Азові

Президент Європарламенту Антоніо Таяні оголосив заяву щодо подій в Азовському морі та навколо Керченської протоки перед початком пленарного засідання, яке розпочалося 28 листопада у Брюсселі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З огляду на цю серйозну ескалацію я хочу висловити велике занепокоєння, і наголосити, що суверенітет та територіальна цілісність України є фундаментальними. Росія повинна припинити блокувати прохід Керченською протокою в Азовське море для українських кораблів та кораблів з інших країн. Росія повинна виконати власні міжнародні зобов’язання та випустити українських військовослужбовців, які були захоплені», - наголосив Таяні.

Він повідомив також, що вчора мав зустріч з головою Парламенту України Андрієм Парубієм та проінформував його, що Європарламент дуже уважно спостерігає за цими подіями та їх розвитком.

«У жовтні ми ухвалили резолюцію, в якій засудили неправомірні дії російської влади в Азовському морі», - нагадав президент Європарламенту.

Заяву, оголошену Антоніо Таяні, депутати Європарламенту зустріли оплесками.

Читайте також: Президент ЄП закликав "позитивно" вирішити конфлікт у Керченській протоці

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь Азовського моря. Спецпризначенці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та понад 20 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Фото: European External Action Service Follow/Flickr