Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Словаччини

Ситуацію в Азовському морі потрібно вирішувати через механізми ОБСЄ та НАТО

Словаччина – добрий сусід України, який підтримує її усім, чим може. Зокрема, три роки тому у критичний для нашої країни період Словаччина відкрила реверс газу, а сьогодні поділяє позицію Києва щодо проекту газопроводу «Північний потік-2». У Братиславі підтримують бачення Києва щодо того, як повинна виглядати миротворча місія ООН і сподіваються на те, що Україна нарешті досягне миру та стабільності.

Про це у бліц-інтерв'ю власному кореспондентові Укрінформу розповів міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

ПРАВО ПОТРІБНО ПОВАЖАТИ

- Пане міністре, прокоментуйте, будь ласка, вашу позицію щодо нещодавнього конфлікту в Азовському морі.

- Це дуже небезпечно. Ескалація напруги дуже небезпечна.

Я уважно стежу за ситуацією і дуже сподіваюся, що ми зможемо заспокоїти ситуацію і прийти до рішення, за якого всі будуть поважати свої зобов'язання у рамках міжнародного права. Сподіваюся на здоровий глузд і спокій.

Вважаю, що ми повинні задіяти різні механізми, використовувати усі форуми, включаючи Постійну раду ОБСЄ, яка буде обговорювати цю тему на цьому тижні.

Я також вірю, що комісія Україна-НАТО буде корисною у цьому питанні.

ЧАСОМ САНКЦІЇ НЕМИНУЧІ

- Деякі політики говорять про доцільність посилення санкційного тиску на Росію в цьому контексті. Що ви думаєте з цього приводу?

- Санкції не повинні бути найпершою опцією. Але іноді вони просто неминучі. Коли Європейський Союз прийняв санкції проти Росії – це було доречно, правильно. Але ми не повинні забувати, що санкції – це політичний інструмент, а не політика сама собою, це важливо.

МИРОТВОРЦІ ПОВИННІ БУТИ НА ВСЬОМУ ДОНБАСІ

- Ви до вересня поточного року обіймали посаду голови 72-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Київ розраховує на позитивне рішення ООН у питанні розміщення на Донбасі миротворчої місії «блакитних касок». Яка позиція Словаччини щодо цього?

- Ми підтримаємо її, якщо буде згода за мандатом.

Звичайно, якщо така місія буде розміщена, вона повинна володіти сильним мандатом і мати повний доступ на всій території.

ДОПОМАГАЄМО УКРАЇНІ ЧИМ МОЖЕМО

- Як би ви загалом оцінили нинішній стан двосторонніх відносин між нашими країнами?

- Як дуже гарні.

Мій перший двосторонній візит після повернення з Нью-Йорка привів мене саме до Києва.

Україна – наш сусід. І ми дуже зацікавлені у стабільності та процвітанні України. Ми підтримуємо вашу країну різними способами.

Я дійсно думаю, що ми гарантували енергетичну безпеку України, надавши реверс газу, що було вирішальним.

Ми допомагаємо Україні усім, чим можемо.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото автора