У Дуди кажуть про необхідність міжнародної дискусії для посилення санкцій проти РФ

На міжнародному рівні потрібно подумати про можливість широкої дискусії щодо загострення санкцій проти Росії у світлі агресивних дій Москви проти України в Азовському морі.

Про це під час брифінгу для ЗМІ заявив у понеділок міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо говорити про режим санкцій, то пам’ятаймо, що це багатосторонній режим, а не рішення виключно Польщі. Думаю, що після оцінки ситуації, після визначення агресивної сторони і сторони, яку було заатаковано, черговим висновком, який треба зробити, є прийняття відповідних кроків щодо агресора, який порушує міжнародне право", - заявив Щерський.

За його словами, Польща сподівається, що союзники Варшави в ЄС і НАТО зроблять відповідні висновки, що матиме своє відображення у санкційній політиці.

Він зауважив, що Польща підтримує ініціативи України щодо скликання засідань Радбезу ООН і Ради НАТО-Україна у світлі подій у Керченській протоці.

За словами Щерського, ситуація в Азовському морі не має безпосереднього впливу на безпеку Польщі, але регіон знову став місцем, де відбувається дестабілізація і де порушується міжнародне право.

Читайте також: Прага засудила обстріл РФ українських кораблів у Керченській протоці

Як повідомлялося, в понеділок Президенти України і Польщі Петро Порошенко і Анджей Дуда провели телефонну розмову, в якій глава Української держави, зокрема, поінформував польського колегу про ситуацію в Азовському морі.

25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко спочатку підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні на 60 діб - з 26 листопада до 25 січня, однак пізніше заявив, що рекомендуватиме Раді запровадити воєнний стан на 30 днів, щоб воєнний стан не накладався на початок виборчої кампанії, що стартує наприкінці грудня.