База даних Інтерполу може опинитися в руках Путіна - правозахисники

Правозахисні організації закликають не допустити обрання представника Російської Федерації Олександра Прокопчука президентом Інтерполу.

Відповідна заява розміщена на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

"Закликаємо делегатів країн-учасниць 87-ї сесії Генеральної асамблеї Інтерполу не допустити обрання представника Російської Федерації Олександра Прокопчука президентом Інтерполу, а також вжити всіх необхідних заходів для недопущення використання поважної Організації, на порушення ст. 3 Конституції Інтерполу, для переслідувань за сфабрикованими політично вмотивованими справами. Важливо негайно припинити захоплення Інтерполу Росією та іншими авторитарними режимами", - йдеться у заяві.

Офіційне звернення вже підписали понад 50 правозахисних та громадських організацій, серед яких, зокрема, Харківська правозахисна група, IPTG (Austria), Центр громадянських свобод, Democracy Monitor – Azerbaijan, Центр протидії корупції та інші.

"Невідомо ким, як і з якою метою буде використана база даних організації. Уже зараз загальновідомо, що система безпеки цієї бази обслуговується скандально відомою лабораторією Касперського – російською IT-компанією, контрольованою ФСБ Росії. З приходом до керівництва Інтерполу представника РФ можна стверджувати, що база даних організації буде використана в інтересах режиму Путіна та його сателітів", - наголошують правозахисники.

Автори заяви наголошують, що з приходом на керівну посаду в Інтерпол представника Російської Федерації число політичних переслідувань з використанням механізмів Інтерполу тільки збільшиться, "тому що з високою ймовірністю можна говорити про те, що владою Російської Федерації будуть застосовані методи блокування скарг на незаконне розміщення досьє переслідуваних осіб, що містяться в базі даних".

Як повідомлялося, українська делегація на чолі із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим бере участь у консультаціях щодо обрання нового голови Інтерполу.

Читайте також: Країни ЄС мають вийти з Інтерполу, якщо його очолить росіянин — євродепутат

Фаворитом на виборах нового глави Інтерполу називають генерал-майора російської поліції Олександра Прокопчука. Він з 2006 по 2011 роки був заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу МВС Росії, а потім очолив його. У 2016 році генерал-майор став віце-президентом Інтерполу.

Депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс закликала країни ЄС вийти з Інтерполу, якщо відомство очолить Прокопчук.

Вибори нового очільника Інтерполу пройдуть 21 листопада. Переобрати голову міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол мають після того, як наприкінці вересня зник глава цієї поліцейської організації Мен Хунвей. Згодом виявилося, що він у Китаї, де щодо нього ведеться розслідування у справі про корупцію.