Главою Інтерполу може стати росіянин - ЗМІ

На посаду глави міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол претендує її віце-президент - росіянин Олександр Прокопчук.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Як зазначається, після відставки глави Інтерполу Мен Хунвея, заарештованого в Китаї, на його місце претендують два кандидати. Це віце-президент відомства, екс-глава Національного центрального бюро Інтерполу Міністерства внутрішніх справ (МВС) Російської Федерації Олександр Прокопчук та виконуючий обов'язки голови Ітерполу Кім Чон Ян з Південної Кореї.

Зазначається, що виконавчий директор британської організації із захисту прав Fair Trials Яго Рассел напередодні написав листа генеральному секретареві Інтерполу Юргену Штоку щодо кандидатів.

"Буде недоцільно, якщо країна, в якій зафіксовано порушення правил Інтерполу (наприклад, часте використання своїх систем для поширення повідомлень з політичними мотивами), отримає провідний статус у ключовій наглядовій установі", – йдеться в листі Рассела.

Читайте також: Китай підтвердив арешт глави Інтерполу

Нового главу Інтерполу оберуть 21 листопада на засіданні в Дубаї.

Як повідомлялося, у жовтні Інтерпол оголосив про відставку свого глави Мена Хунвея, після його затримання у Китаї. Його підозрюють у порушенні закону. 

Мена Хунвея обрали главою Інтерполу в листопаді 2016 року. Раніше він працював заступником міністра громадської безпеки Китаю. Він став першим представником Китаю, який очолив Інтерпол.