Норвегія звинуватила Росію у збоях в роботі GPS на навчаннях НАТО

Міністерство оборони Норвегії звинуватило Росію у створенні перешкод у роботі системи навігації GPS під час недавніх навчань Trident Juncture 2018.

Заяву опублікувало агентство Associated Press.

"Перешкоди з боку Росії були зафіксовані в період з 16 жовтня по 7 листопада", — зазначили в міністерстві. Джерело перешкод, згідно з повідомленням, розташовувався на Кольському півострові.

Як додали в оборонному відомстві, МЗС Норвегії вже порушило це питання у спілкуванні з російською владою.

Нагадаємо, припущення, що до збоїв у системі навігації GPS під час навчань НАТО може бути причетна Росія, раніше висловив прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сіпіля.

"У технологічному плані відносно легко порушити радіосигнал і, цілком можливо, що Росія стоїть за цим. Це послання всім сторонам, що беруть участь у навчаннях", - заявив Сіпіля, додавши при цьому, що Росія має відповідні технічні можливості.

Читайте також: Президент Фінляндії вимагає з’ясувати, хто втручався в роботу GPS на навчаннях НАТО

У Норвегії з 25 жовтня по 7 листопада пройшли найбільші після закінчення холодної війни військові навчання НАТО Trident Juncture - 2018.

У масштабних навчаннях взяли участь війська 29 країн-членів Альянсу, а також Швеції, Фінляндії, України, Грузії та Йорданії, загалом в повітрі, на суші і на морі - близько 50 тисяч особового складу. В Trident Juncture були задіяні 65 кораблів, 250 військових літаків і близько 10 тисяч одиниць техніки