Затриманий австрійський полковник з 90-х шпигував на користь Москви — Курц

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц переконаний, що російський шпіонаж у Європі є неприйнятним та має бути засуджений.

Про це він заявив на спільній з міністром оборони Маріо Кунасеком прес-конференції у Відні у п’ятницю, коментуючи затримання австрійського полковника за підозрою у шпигунстві на користь Росії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Такі інциденти, незалежно від того, відбуваються вони в Нідерландах чи Австрії, не покращують відносини між Європейським Союзом та Росією. Шпигунство неприйнятне. І російський шпіонаж у Європі також неприйнятний і має бути засуджений", – заявив Курц.

Він зазначив, що затриманий днями полковник австрійської армії упродовж багатьох років починаючи з 1990-х співпрацював з російською спецслужбою. Наразі йому висунуто підозру у шпигунстві, інцидент розслідується.

Канцлер нагадав, що глава МЗС Австрії у зв'язку з цим інцидентом уже скасувала поїздку в Росію та викликала російського дипломата.

"Наразі ми вимагаємо від російської сторони інформації", – заявив Курц і додав, що подальші дії будуть обговорюватися з європейськими партнерами: "Відразу, як ми матимемо точну інформацію з цього приводу".

Водночас він висловив упевненість, що цей інцидент "буде не першим і, на жаль, можливо, не останнім у ЄС".

Читайте також: Глава МЗС Австрії скасувала візит у Росію через затримання полковника-шпигуна

Раніше стало відомо, що в Австрії затримали колишнього полковника австрійської армії, який протягом 20 років працював на російську військову розвідку, передаючи їй секретні відомості.