Німеччина - головний донор "сирійського кризового регіону"

Основним донором для країн, які страждають від сирійської кризи і війни, є Німеччина, яка допомагає в самій Сирії неурядовим структурам і громадським організаціям.

Про це розповіли в понеділок на брифінгу представники федерального уряду і МЗС країни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Німеччина є найбільшим двостороннім донором у "сирійській кризовій дузі", що охоплює Сирію, Туреччину, Ліван, Йорданію й Ірак. У період з 2012 і 2017 ФРН надала 5,7 млрд євро. На цей рік заплановано витрати обсягом 1,1 млрд євро", - повідомив офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт.

Представник МЗС ФРН Крістоф Бургер зі свого боку уточнив, що допомога спрямовується в регіони, які знаходяться під контролем опозиційних сил, і в ті, які звільнені від ІДІЛ. Конкретно в провінції Ідліб допомога ФРН йде на захист і підтримку населення (шляхом доставки медикаментів і обладнання для лікарень, коштів для шкіл, сільськогосподарської техніки) і на посилення "незалежних громадських гравців". Робота ведеться з місцевими неурядовими організаціями і цивільними структурами.

Йдеться про "специфічні проекти громадських груп, які відомі німецькому уряду і за якими здійснюється контроль за допомогою спеціальних моніторингових механізмів і заходів безпеки. Федеральний уряд не підтримує жодних збройних угрупувань і уважно стежить за тим, щоб такі угрупування не отримували опосередковано переваг від допомоги", - наголосив дипломат.

Читайте також: Ердоган готує нову військову операцію в Сирії

Відповідаючи на запитання про оцінку російською пропагандою ролі Білих шоломів, Бургер зауважив, що з боку сирійського режиму і тих, хто його підтримує, проводяться цілі кампанії з дезінформації, метою яких є очорнити Білі шоломи в Сирії, виставити їх терористами або їхніми спільниками, поставити під сумнів їх надзвичайно важливу роботу з допомоги і порятунку життів. "На нашу думку, це є кампанією з дезінформації, яка спрямована на те, щоб дискредитувати дуже важливу організацію, яка заслуговує похвали", - сказав представник МЗС ФРН. Німеччина прийняла трьох представників Білих шоломів, евакуйованих із Сирії.

Участь Німеччини у заходах зі стабілізації в цій країні служить тому, щоб зробити внесок у створення умов для поліпшення політичного процесу вирішення сирійського конфлікту під егідою ООН, яка єдина представляє легітимні рамки для цього.