Москалькова виступила на акції пам'яті жертв політрепресій СРСР

У Москві, біля Соловецького каменя на Лубянській площі, проходить традиційна багатогодинна акція пам'яті жертв політичних репресій в СРСР "Повернення імен", організована Міжнародним товариством "Меморіал".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція почалася о 9:00. Відкрила її виконавчий директор російського "Меморіалу" Олена Жемкова, яка нагадала "про трагічні сторінки в історії країни, коли безліч людей були завідомо неправдиво обвинувачені в злочинах, розстріляні або відправлені до виправно-трудових таборів, у заслання та на спецпоселення". Першими виступали офіційні особи - уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, колишній омбудсмен Володимир Лукін і глава Ради з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов.

Цього року традиційне місце проведення акції - біля Соловецького каменя на Лубянській площі, біля головного офісу ФСБ (який був НКВС, КДБ) - було під великим знаком питання. Нібито через ремонтні роботи з благоустрою міста 19 жовтня московська влада несподівано відкликала видане раніше узгодження. Це викликало широкий громадський резонанс і обурення. Але пізніше акція все ж була погоджена мерією.

Читайте також: Порошенко нагадав про роковини масових розстрілів інтелігенції в СРСР

Акція "Повернення імен" біля Соловецького каменя на Луб'янці проходить щорічно з 29 жовтня 2007 року. Кожний, хто бажає з ранку і до 22:00 може прийти до Соловецького каменю, встати в чергу і зачитати в мікрофон імена розстріляних в роки Великого терору в Радянському Союзі, які надруковані на аркушах, що роздаються волонтерами: ім'я, прізвище, вік, професія, дата розстрілу. Після цього також можна прочитати імена своїх родичів або важливих для себе людей, які постраждали від репресій.