Без росіян Рада Європи працюватиме ефективніше – грузинський депутат

Російське питання надто відволікало Раду Європи і Парламентську асамблею РЄ, через що приділялася неналежна увага іншим актуальним проблемам.

Таку думку у кулуарах ПАРЄ висловив грузинський парламентарій Георгій Канделакі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

"Російське питання не може залишатися відкритим нескінченно. Доки це так, і Асамблея, і Рада Європи у цілому не могли ефективно працювати над іншими питаннями. Робота щодо деяких з них була сильно підірвана. Включаючи, наприклад, і що стосується України та Грузії", - сказав депутат, який представляє партію "Європейська Грузія".

Він висловив переконання, що після провалу у Раді Європи проросійського лобі, яке хотіло через зміну регламенту повернути делегацію Держдуми до ПАРЄ, ефективність діяльності організації зросте.

Канделакі також відзначив, що несплата Росією внеску до бюджету Ради Європи також не має бути великою проблемою, і цей фінансовий тягар може бути розподілений серед решти 46 країн-членів.

Читайте також: Джемілєв пропонує ПАРЄ розслідувати розміщення Росією ядерної зброї у Криму

Як повідомляв Укрінформ, у 2014 році після початку агресії проти України Рада Європи наклала санкції на російську делегацію в Парламентській асамблеї Ради Європі, включаючи позбавлення права голосу.

Відтоді РФ припинила сплачувати внески до бюджету організації.

У Раді Європи обговорять можливість фінансування та функціонування організації на випадок зупинення репрезентативних прав Росії.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що російська делегація не повернеться до ПАРЄ у 2019 році.