Польська PGNiG підпише два "довгих" контракти на скраплений газ

Польща до кінця року підпише два довгострокових контракти на поставки скрапленого газу (LNG).

Про це повідомив заступник глави правління компаніх PGNiG з торговельних питань Мацей Возняк, передає власний кореспондент Укрінформу.

"До кінця року компанія підпише принаймні два нових контракти на постачання LNG", - заявив Возняк.

За його словами, скраплений газ, який Польща планує купити, є дешевшим за російський.

"Він буде дешевшим за російський. Ми говоримо про вартість газу, транспортування і розвантаження. Усе разом коштуватиме дешевше, ніж зараз Газпром пропонує Польщі", - заявив Возняк.

Він додав, що газ LNG є більш конкурентним, ніж російський.

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний в 1996 році, і згодом був продовжений, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Читайте також: Газпром оскаржив рішення суду у ціновому спорі з польською PGNiG

Зараз Польща намагається диверсифікувати джерела поставок енергоносіїв, зменшуючи залежність від Росії. Для Польщі ключовим є будівництво Балтійського трубопроводу (Baltic Pipe), яким з 2022 року Варшава має намір постачати на польський ринок газ із Норвегії. Польща також купує зріджений газ (LNG), який торік становив 13% портфелю, завдяки імпорту газу із США, Катару та Норвегії. Влітку Польща підписала 20-річний контракт з американськими компаніями щодо постачання зрідженого газу із США.