Німецький народ відзначає День єдності

Фото

Німеччина сьогодні в 28-й раз відзначає День єдності.

У країні 3 жовтня загальнонаціональний вихідний, в різних містах організовані народні гуляння, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У столиці країни Берліні вони проходять під гаслом "Тільки з вами" (Nur mit euch). На вулиці "17 червня" у центрі міста встановлено "міні-музеї", що розповідають про різні сторінки німецької історії – як ФРН, так і НДР.

Німецький народ відзначає День єдності / Фото: Танасійчук Ольга, Укрінформ

Читайте також: Порошенко привітав німецький народ з Днем єдності

Перед пам'ятником радянському воїну в Тіргартені встановлено інсталяцію з 28 магазинними візками – символом дефіциту у східному блоці, до якого належала і Східна Німеччина, і спогадами людей про те, яким було життя в НДР.

Через 28 років після приєднання НДР до ФРН нові федеральні землі (східні), як і раніше, серйозно відстають за рівнем соціально-економічного розвитку від західних, причому в останні роки розрив лише поглиблюється. Економісти підрахували, що якщо в найближчі 25 років ВВП на душу населення в найбільш динамічних землях колишньої Західної Німеччини - Гессені, Баварії, Баден-Вюртемберзі та муніципалітеті Гамбург - буде рости в середньому на 1,5% на рік, то в східнонімецьких показник не дотягне і до 1%. Серйозно стоїть питання демографії: на сході населення скорочується і швидше старіє, оскільки молодь, особливо кваліфіковані фахівці,  намагаються виїхати на захід. Не надто прагнуть сюди приїжджати і кадри з-за кордону.

Щоб вирівняти ситуацію, федеральний уряд виділяє кошти, яких, однак, недостатньо.