Верзілов мав отримати результати розслідування вбивства журналістів у ЦАР

Постраждалий від отруєння видавець "Медіазони" і учасниця Pussy Riot Петро Верзілов повинен був отримати фінальний звіт про причини загибелі у ЦАР російських журналістів, які знімали фільм про ПВК "Вагнер", від іноземних фахівців.

Про це "Новой газете" розповіли два знайомих з ситуацією джерела.

За їхніми словами, Верзілов брав участь у розслідуванні причин загибелі журналістів у Центральноафриканській республіці. Більше того, він знайшов іноземних спеціалістів, які працювали у регіоні на місці загибелі російської групи, та фінансування для їх роботи.

Верзілов близько товаришував з режисером Олександром Расторгуєвим і знав про підготовку відрядження. У липні він сам мав брати участь в організованій ЦУРом експедиції журналістів у ЦАР, у нього вже був заброньований квиток.

Однак в останній момент він не зміг взяти участь у поїздці, так як вирішив особисто взяти участь у акції на підтримку політв'язнів під час Чемпіонату світу з футболу. Після того, як четверо учасників Pussy Riot вибігли на футбольне поле, їх затримали і заарештували на 15 діб.

Читайте також: Влада РФ загубила висновок про смерть журналіста, який знімав фільм про "Вагнера"

Як повідомлялося, Верзілова у тяжкому стані доставили у токсикореанімаційне відділення ввечері 11 вересня. 13 вересня він був переведений до реанімації НДІ ім. Склифософського у тяжкому стані. Він почав втрачати зір, здатність говорити і пересуватися.

15 вересня Верзилов приїхав на лікування до Німеччини.

Нагадаємо, 31 липня стало відомо про вбивство у ЦАР російського журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про приватну військову компанію "Вагнер". Цей фільм був спільним проектом "Центру управління розслідуваннями" (медіа-проект, запущений Михайлом Ходорковським) і Расторгуєва.

За повідомленням CNC, яке посилається на незалежного співрозмовника, обставини інциденту нагадують заздалегідь сплановане вбивство.

За інформацією Palmarescentrafrique, журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв були викрадені, коли вони їхали для зйомок фільму у напрямку міста Декоа приблизно в 23 кілометрах від міста Сибю. Відзначається, що вони були без охорони, мали при собі лише посвідчення преси. Також за інформацією цього джерела, перед вбивством журналістів допитували.