Шенген опиниться під загрозою без міграційного плану — прем'єр Чехії

Питання розподілу біженців всередині Європейського Союзу залишається чи не єдиною проблемою, за якою Берлін і Прага, як і раніше, не можуть знайти консенсусу.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Чеської Республіки Андрей Бабіш після переговорів у Берліні в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Звичайно, тема розподілу залишається критичною. Тут є розбіжності», - констатувала Меркель.

Вона визнала, що Чехія в питанні квот від початку не підтримувала це рішення. Проте Меркель переконана, що з того часу багато змінилося, число біженців значно скоротилося, і тепер йдеться переважно про те, що робити з кораблями з біженцями, які прибули з Лівії до берегів Європи.

На думку Бабіша, квоти не є вирішенням проблеми. Що стосується розподілу суден з мігрантами, чеський прем'єр сказав, що цим Європа надсилає неправильний сигнал «мафії» контрабандистів.

Читайте також: ФБР затримало п’ятьох підозрюваних у підготовці дітей до терактів

Також прем'єр Чехії додав, що з 2015 року республіка виділила в цілому 100 млн євро на вирішення проблеми з нелегальною міграцією. В рамках угоди між Туреччиною і ЄС Прага виділила 22 млн євро. Подібні угоди корисні та потрібні і з іншими країнами, сказав глава уряду.

Крім того, прем'єр-міністр ЧР закликав до більшої дискусії щодо майбутнього Шенгенського простору: «Шенген, звичайно, дуже велике благо, але якщо ми не зможемо створити міграційний план, то Шенген опиниться під загрозою».

Це перший офіційний візит Бабіша до ФРН.