До "пенсійних протестів" готові більше половини росіян

Опитування

У Росії 53% громадян заявили про готовність брати участь в акціях протесту проти підвищення пенсійного віку.

Про це свідчать дані опитування "Левада-центру".

Так, наприкінці серпня більше половини росіян - 53% - заявили, що готові протестувати проти підвищення пенсійного віку, 42% - не готові, ще 5%  росіян не змогли відповісти. 

Зазначається, що це є психологічно важливим зростанням протестних настроїв, оскільки ще в липні тільки 37% респондентів заявляли, що швидше за все вийшли б протестувати, а 53% - про те, що сумніваються у своїй готовності брати участь в акціях проти підвищення пенсійного віку.

Читайте також: Росіяни розчаровуються в Путіні - Левада-Центр

Соціологи "Левада-центру" також з'ясували, що якби референдум з питань віку виходу на пенсію проводився у найближчу неділю, за збереження нинішнього пенсійного віку висловилося б 77% респондентів, а проти - 10%.

У Росії вже декілька місяців тривають протести проти запропонованої урядом пенсійної реформи. Останні протести пройшли напередодні відразу у декількох російських містах. Наступна масова акція запланована в Москві на 9 вересня. Її організатор - заарештований на 30 діб Олексій Навальний. Влада Москви проведення заходу не погодила.

В середині липня Державна Дума Росії ухвалила в першому читанні законопроект про поступове підвищення пенсійного віку до 65 років для чоловіків і до 63 років для жінок. 29 серпня президент Росії Володимир Путін запропонував дещо пом'якшити реформу, понизивши вік виходу на пенсію для жінок до 60 років.