У Латвії стартували військові навчання Namejs 2018

У понеділок в Латвії розпочалися найбільші після відновлення незалежності військові навчання Namejs 2018, які триватимуть до 2 вересня.

Про це повідомляє портал національного телерадіомовлення Lsm.lv з посиланням на Міністерство оборони країни. 

Як розповів командувач Національних збройних сил (НЗС) Латвії Леонід Калниньш, на навчаннях перевірятиметься здатність збройних сил захистити Латвію від будь-яких загроз. "Це можливість тренувати не лише НЗС, а й обороноздатність Латвії в цілому, тому що в навчаннях візьмуть участь партнери", - сказав він.

У навчаннях Namejs 2018 візьмуть участь військовослужбовці, земесарги (загони самооборони), співробітники структур МВС, представники союзних армій - загалом майже 10 тисяч осіб. Один із сценаріїв передбачає "ліквідацію спонтанних безладів" у Екабпілсі й Валмієрі.

Як раніше заявляв Калниньш, під час навчань враховуватиметься досвід подій в Україні, тому в них включено елементи гібридної війни, зокрема спонтанне виникнення заворушень у цих двох містах за участю озброєних людей без розпізнавальних знаків. Спочатку безлади придушуватимуть структури внутрішніх справ, а потім їм на допомогу прибудуть збройні сили.

Читайте також: Шведські копи ділилися з нацгвардійцями досвідом роботи на масових заходах

Навчання пройдуть в усіх регіонах Латвії - в Ризі, Лієпаї, Вентспілсі, Даугавпілсі, Екабпілсі, Валмієрі і ще 36 краях. Дорогами загального користування під час навчань переміщатимуться військова техніка і піхота. У навчаннях візьмуть участь дислоковані в Лієлварді вертольоти США, важка й легка моторизована техніка, безпілотні літальні апарати.

Фото: Latvijas armija