Пентагон підозрює Китай у відпрацюванні удару по США

За останні роки китайські військові збільшили кількість операцій з використанням бомбардувальників, "ймовірно, тренуючись завдавати удари" по США та їх союзникам.

Про це йдеться у доповіді Пентагону, повідомляє агентство Reuters.

"Протягом останніх трьох років НВАК (Народно-визвольна армія Китаю - ред.) стрімко розширила свої надводні зони операцій із застосуванням бомбардувальників, набуваючи досвіду в критичних морських районах і, ймовірно, відпрацьовуючи удари по цілях США і їхніх союзників", - йдеться у доповіді.

У щорічній доповіді підкреслюються зусилля Китаю щодо посилення свого глобального впливу, зокрема, зазначається, що витрати на оборону Китаю в 2017 році, за оцінками Пентагону, перевищили $190 мільярдів.

Як зазначається у доповіді, хоча НВАК продовжує розширювати свою діяльність, поки що неясно, який месидж Пекін прагне послати "окрім демонстрації поліпшених можливостей".

Цього року вперше кілька китайських бомбардувальників приземлилися на спірному острові в Південнокитайському морі.

Читайте також: У Польщі може "прописатися" військова база США

У січні Пентагон помістив  у центр нової національної стратегії оборони протистояння Китаю і Росії.

У доповіді Пентагону йдеться, що, незважаючи на прогнозоване сповільнення темпів економічного зростання, офіційний бюджет оборони Китаю до 2028 року перевищуватиме $240 мільярдів.

Американські військові також наголошують, що космічна програма Китаю швидко розвивається.

"НВАК продовжує зміцнювати свої військові космічні спроможності, хоча публічно займає позицію проти мілітаризації космосу", - йдеться в повідомленні.

Цього місяця адміністрація президента Дональда Трампа оголосила про амбітний план створення до 2020 року космічних сил як шостого роду військ.