Австралія запросила Китай до участі у масштабних військових навчаннях

Австралія вперше запросила Китай взяти участь у її найбільших військово-морських навчаннях у спробі полегшити відносини, напружені внаслідок проведення Пекіном у регіоні політики військового та економічного експансіонізму.

Про це повідомляє видання The Australian Financial Review.

“Китай не планує брати участь у заходах в режимі реального часу. Очікується, що китайська сторона буде задіяна в різних навчальних операціях, в тому числі у відпрацюванні дій із встановлення зв’язку з кораблями інших країн, у спільному маневруванні, а також у маневрах в області морської підготовки”, - уточнила міністр оборони Австралії Маріс Пейн.

Читайте також: Австралія допоможе Греції у відновленні після пожеж

КНР у цьогорічних військово-морських навчаннях “Какаду”, що пройдуть наступного місяця біля берегів Дарвіна, буде представлена одним фрегатом Народно-визвольної армії. Всього у навчаннях візьмуть участь 27 країн Азії і Тихого океану.

Спроба покращення двосторонніх відносин відбувається після серії інцидентів між військово-морськими силами країн, зокрема підозри китайських кораблів у шпигуванні за австралійськими навчаннями та минулорічних звинувачень китайських державних ЗМІ на адресу ВМС Австралії в “оточенні” суден КНР під час навчань у Південно-Китайському морі. Окрім того, міждержавні стосунки ускладнені прийняттям урядом Тернбулла законодавства про іноземне втручання, мілітаризацією Китаєм островів у ПКМ та просуванням китайської ініціативи “Один пояс – один шлях”, як засобу посилення регіонального впливу Китаю.

Читайте також: У Грузії стартували військові навчання Noble Partner 2018

Цікаво, що рішення Австралії не скасовувати запрошення для Китаю різко контрастує з діями адміністрації Трампа, яка у травні виключила участь Китаю у RIMPAC - найбільших у світі міжнародних військово-морських навчаннях, що проводять ВМС США.