“Звільнена” голова Верховного суду Польщі не збирається залишати посаду

Голова Верховного суду Польщі Малгожата Герсдорф, яку польська влада вважає звільненою з роботи, вийшла з відпустки на роботу.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Верховного суду РП.

“17 липня 2018 року голова Верховного суду професор Малгожата Герсдорф перервала відпустку і повернулася до роботи”,- йдеться в повідомленні.

Як уточнив речник суду Міхал Лясковський, ситуація навколо суду швидко змінюється, а тому Герсдорф прийняла рішення перервати відпустку і вийти на роботу. Однією з причин речник назвав те, що у Сеймі на цьому тижні планується розгляд законопроекту, яким передбачається зміна процедури обрання голови Верховного суду. Сейм Польщі у четвер розгляне проект змін до закону про Верховний суд РП.

Водночас, представники польської влади вже не визнають Герсдорф головою суду. Міністр канцелярії президента Польщі Павел Муха у вівторок заявив, що голова суду не може вийти на роботу, адже вона вже перебуває на пенсії. Схожу думку з цього приводу висловила речниця правлячої партії PiS Беата Мазурек.

Як відомо, на початку липня в силу вступив новий закон про Верховний суд, у відповідності до якого Герсдорф має піти на пенсію, оскільки досягнула 65-річного віку і не подала президенту прохання щодо продовження терміну перебування на посаді. Герсдорф не визнає цього рішення, наполягаючи, що, згідно з прямою нормою конституції Польщі, її шестирічна каденція має завершитися лише в 2020 році, а змінений закон про Верховний суд не є важливішим за конституцію країни.

Читайте також: Дуда чи Качинський: кому серед політиків поляки довіряють найбільше

Нова редакція закону про Верховний суд Польщі, яка набула чинності на початку липня, знижує пенсійний вік для суддів до 65-ти років. Станом на 3 липня 27 із 73 суддів цього суду досягли граничного віку і повинні були або піти на пенсію, або звернутися до президента з проханням щодо продовження їм терміну роботи на цій посаді. За інформацією прес-служби Верховного суду, 16 із цих суддів звернулися до президента з таким проханням. Натомість голова суду зазначила, що не проситиме про це президента.

Застереження до нового закону про Верховний суд РП має Єврокомісія, яка ініціювала процедуру щодо Варшави з метою розслідування порушення у сфері верховенства права. Як пояснили в Єврокомісії, закон Польщі про Верховний суд порушує права суддів у цьому органі та не відповідає зобов’язанням Польщі щодо Угоди про ЄС. Єврокомісія ввела процедуру у терміновому порядку та чекатиме від керівництва Польщі пояснень упродовж місяця. У Польщі наполягають, що це рішення Єврокомісії є “політичним”, і готові відстоювати своє право на зміни у законодавстві країни в Європейському суді.