Уряд Куби планує офіційно визнати приватну власність

Комуністичний уряд Куби заявив, що планує вперше офіційно визнати приватну власність. Також нова Конституція визнає центральне планування і державне підприємництво ключовими для економіки країни.

Деталі були оприлюднені 14 липня в пакеті реформ, які розгляне Національна асамблея цього місяця і може винести їх на вседержавний референдум вже цього року, повідомляє "Радіо Свобода".

Сучасна конституція Куби, написана в радянські часи, визнає лише державну, кооперативну, фермерську, особисту та спільну власність.

Сотні тисяч кубинців стали самозайнятими з 2010 року у нових приватних компаніях, починаючи від ресторанів і салонів краси.

Читайте також: Ердоган представив новий уряд Туреччини

Зміни сталися в рамках ринкових реформ колишнього президента Рауля Кастро, спрямованих на посилення економіки, зазначається в інформації.

Конституційна реформа також створить позицію прем'єр-міністра поряд з президентом. Однак, Компартію планується зберегти як єдину політичну силу в країні.

Компартійна газета Granma опублікувала короткий зміст нової конституції, але не окреслює специфіки усіх 224 статей.

Як відомо, у квітні Національна асамблея Куби обрала головою державної ради Мігеля Діаса-канело, який до цього був першим заступником голови ради.

Рауль Кастро керував Кубою з лютого 2008 року. Він успадкував цю посаду після свого старшого брата Фіделя. Протягом 30 років (з 1976 року) Рауль Кастро був першим віце-президентом і фактичним наступником брата.

Фото: News Front