Макрон не чув від Трампа про "вихід з НАТО"

Саміт НАТО, який відбувся в Брюсселі, сприяв зміцненню організації, дав змогу відверто обговорити ключові питання, модернізувати організацію та покращити її здатність реагувати на нові загрози.

Про це президент Франції Еммануель Макрон повідомив під час прес-конференції за результатами саміту НАТО та у своїх дописах в Twitter.

«Другий день роботи на саміті НАТО в Брюсселі. Ми йдемо вперед з бажанням підтримувати єдність НАТО. Ось що ми маємо зробити для своїх збройних сил. Саміт НАТО – нове НАТО», - написав Макрон.

«Момент, який ніколи не слід забувати: сьогодні за столом зібралися люди, які були союзниками протягом 70 років. Це має важливе значення у сучасному світі», - додав він.

Виступаючи за результатами зустрічі, Макрон наголосив на тому, що нинішній саміт сприяв зміцненню Альянсу.

«Він (Альянс – ред.) став ще сильнішим після цих двох днів, ми прийняли важливі рішення, підтвердили бюджетний план, який відповідає нашим потребам», - наголосив французький президент.

Макрон також підтвердив намір збільшити витрати на оборону до 2% ВВП до 2024 року. При цьому він припустив, що ідея президента США Дональда Трампа щодо збільшення оборонного бюджету до 4% ВВП є «не дуже слушною».

Читайте також: Дональд Трамп гостро критикував Європу, але саміт НАТО цим не зіпсував

Щодо дебатів, які відбувалися під час саміту, Макрон оцінив їх як «відверті, але без будь-яких ознак неповаги».

Французький лідер також вказав на те, що Трамп ні на двосторонніх, ні на багатосторонніх зустрічах не говорив про намір США вийти з НАТО. «Принаймні, коли я був присутнім, він про це не казав», - розповів Макрон журналістам.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні уряд Франції заявив про намір збільшити оборонний бюджет країни наступного року на 1,7 млрд євро.

Фото: U.S. Embassy France