В ООН констатували скорочення потоків біженців в Європу

Сумарна кількість біженців до Європи через Середземне море з початку року скоротилася уп'ятеро, проте число загиблих при перетині морської ділянки не зменшується.

Про це заявив на брифінгу в Женеві прес-секретар УВКБ Чарлі Яксли, повідомляє Центр новин ООН.

"З початку року в Європу по Середземному морю прибули понад 45 700 шукачів притулку та мігрантів. Це в п'ять разів менше, ніж за перші шість місяців минулого року. Проте кількість випадків загибелі людей на цьому небезпечному маршруті не скорочується", - цитує прес-служба офіційного представника УВКБ.

Читайте також: Угорщина охороняє кордони ЄС від мігрантів 24/7 – Орбан

За його словами, в 2018 році число загиблих і зниклих без вісті в Середземному морі перевищила тисячу осіб. Таке високе число жертв спостерігається вже п'ятий рік поспіль, незважаючи на скорочення потоків біженців.

Висловлюючи стурбованість зростанням кількості жертв, представник УВКБ закликав активізувати пошуково-рятувальні операції. Він підкреслив, що Верховний комісар ООН у справах біженців закликає активно залучати до цих операцій неурядові організації.

"З січня по квітень на частку НВО, довелося приблизно 40% тих, хто висадився в Італії, включаючи людей, спочатку врятованих військовими і торговими судами, а потім перекладених суду НУО", - сказав прес-секретар.

Читайте також: Австрія вимагає від ФРН чітких роз'яснень з "міграційній компромісу"

Він також зазначив, що будь-яке обмеження пошуково-рятувальної діяльності майже напевно призведе до зростання жертв від рук контрабандистів, які продовжують організовувати морські перевезення, використовуючи старі, часто непридатні суду.